Margarinli un helvası nasıl yapılır, tarifine ne dersin?
Lezzetli bir geleneksel tatlı olan un helvasını margarinle hazırlamanın pratik yolu. Unun altın rengini alana kadar kavrulması ve şerbetin doğru kıvamda eklenmesiyle ortaya çıkan nefis sonuç, ceviz veya fıstık ilavesiyle daha da zenginleşiyor.
Margarinli Un Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 125 gram margarin (tercihen tuzsuz)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- İsteğe bağlı: 1 avuç dövülmüş ceviz veya fıstık
Yapılışı:
- Geniş bir tavaya unu alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Unun rengi hafif pembemsi-kahverengi olana ve mis gibi kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 15-20 dakika).
- Ayrı bir tencerede şeker ve suyu kaynatın, şeker tamamen eriyince altını kapatın.
- Kavrulan unun içine margarini ekleyip eriyene kadar karıştırın.
- Margarin eridikten sonra sıvı yağı ilave edip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Hazırladığınız şerbeti, un karışımının üzerine yavaşça dökün (sıçramaması için dikkatli olun).
- Şerbeti döktükten sonra hızlıca karıştırmaya başlayın. Topaklanmayı önlemek için karıştırma işlemini sürdürün.
- Helva, tavadan ayrılmaya başlayıp kıvam alınca isteğe bağlı ceviz veya fıstıkları ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın.
- Altını kapatıp, helvayı servis kabına alın ve üzerini bir kapakla kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
- Dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Not: Helvayı kavururken sürekli karıştırmak yanmasını önler. Şerbeti dökerken sıçramalara karşı dikkatli olunması önemlidir. İsteğe bağlı olarak tarçın da ekleyebilirsiniz. |