{ "title": "Un Helvası Nasıl Yapılır", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/un-helvasi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 05:57:37", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Un Helvası Nasıl Yapılır, helva hem lezzetli hem de besleyici bir besin olan un helvası asırlardır Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak sevinç ve üzüntülerin paylaşıldığı bir tatlı olan un helvasının onlarca leziz çeşidi vardır. Hazırlaması da oldukça kolay olan un helvası ile sevdikleriniz ve konuklarınız için mükemmel bir helva ziyafeti çekebilirsiniz.

Un Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Un Helvası Nasıl Yapılır?

Un helvası hazırlamaya ilk olarak helvamızın şurubunu hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı su ilave ederek karıştıralım. Ardından helvamızın şurubunu ocağa koyarak 4-5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alarak bir kenarda bekletelim. Un helvamızı hazırlamak için geniş teflon bir tavaya 125 gr tereyağı veya margarini ilave ederek ocağa koyalım ve yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine 2 su bardağı elenmiş unu ilave edip bir tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak unu oldukça kısık ateşte çevirerek kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan unun kokusu çıkıp rengi dönünceye kadar yaklaşık olarak yarım saat kadar kavuralım.

Daha sonra unun rengi istenilen kıvama geldikten sonra üzerine yarım su bardağı kadar iri dövülmüş ceviz içini ilave edip karıştırarak birkaç dakika kadar daha kavuralım. Cevizler de kavrulduktan sonra unun üzerine daha önceden hazırlayarak beklemeye bıraktığımız sütlü şerbeti dökerek, hızlı hızlı karıştırıp şerbet ve unu iyice harmanlayalım. Bu esnada helvamızın topak topak olmaması için karıştırdığımız tahta kaşıkla unu ezerek homojen kıvamda karışmasını sağlayalım. Ardından un şerbeti tamamen çektikten sonra ocağın altını kapatıp helvamızın üzerine kâğıt havlu kapatarak 5- 10 dakika kadar dinlenmesi için bekletelim. Hazır hale gelen un helvamızı dinlendikten sonra ıslatılmış bir kaşıkla şekil vererek servis tabağına yerleştirip soğuk veya ılık olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }