{ "title": "Tereyağlı Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/terayagli-un-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 08:49:03", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtılır. Tıpkı şimdilerde pide yapılıp dağıtılması gibidir. Her yörede yapılan un helvasının yapısında çok farklılık yoktur. Bazı yörelerde içerisine ceviz konulurken bazı yerlerde ise fıstık konulur. Bazı yörelerde pekmezlisi yapılırken bazı beldelerde tahinde katılır. Enerji bakımından dolgun olan bu tarifin kalorisi de tahmin edilenden daha fazladır. Diyet yapanlar yedikleri helvanın miktarına dikkat etmeliler. İçerisinde tereyağı olduğu için kokusu davetkardır. Boş çay içmekten hoşlanmayanlar bu tarifi çay demlenene kadar yapıp bitirebilirler. Çocukları yaylı diye tutturan anneler için hem basit bir tariftir hem de çocuklarına yarayışlı bir tatlıdır. Ev gezmelerine gidenler bu tarifi 30 dakika gibi kısa bir sürede yapıp gittikleri ev halkını sevindirebilirler. Çalışan hanımlar bu helvayı yapıp dolaba bırakabilir, yemek sonrasında tatlı olarak sofraya getirebilirler. 4 saat kadar oda içerisinde saklanabilir. Dolapta bu süre çok daha fazla olur. Buzdolabındaki saklama süresi 2 gün kadar olabilir.