{ "title": "Tereyağlı Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/terayagli-un-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 08:49:03", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtılır. Tıpkı şimdilerde pide yapılıp dağıtılması gibidir. Her yörede yapılan un helvasının yapısında çok farklılık yoktur. Bazı yörelerde içerisine ceviz konulurken bazı yerlerde ise fıstık konulur. Bazı yörelerde pekmezlisi yapılırken bazı beldelerde tahinde katılır. Enerji bakımından dolgun olan bu tarifin kalorisi de tahmin edilenden daha fazladır. Diyet yapanlar yedikleri helvanın miktarına dikkat etmeliler. İçerisinde tereyağı olduğu için kokusu davetkardır. Boş çay içmekten hoşlanmayanlar bu tarifi çay demlenene kadar yapıp bitirebilirler. Çocukları yaylı diye tutturan anneler için hem basit bir tariftir hem de çocuklarına yarayışlı bir tatlıdır. Ev gezmelerine gidenler bu tarifi 30 dakika gibi kısa bir sürede yapıp gittikleri ev halkını sevindirebilirler. Çalışan hanımlar bu helvayı yapıp dolaba bırakabilir, yemek sonrasında tatlı olarak sofraya getirebilirler. 4 saat kadar oda içerisinde saklanabilir. Dolapta bu süre çok daha fazla olur. Buzdolabındaki saklama süresi 2 gün kadar olabilir.

Tereyağlı Un Helvası malzemeleri
Tereyağlı Un Helvası Nasıl Yapılır?

Çelik özellikli derin bir tencerenin içerisine unu eleyerek aktaralım. Unu kokusu kalmayana kadar kısık ateş üzerinde kavuralım. Unun rengi hafif dönüp un kokusu kalmadığında önce sıvı yağ ve ardından tereyağı ilavesini yapalım. Bunlardan sonra ocağı kapatıp tencerenin kendi sıcağı ile yağların erimesini sağlayalım. Yağlar eridiğinde, çok kısa bir süre unu kavuralım. Diğer yandan şerbet için hazırlık yapalım. Helvanın şerbet kısmı çok kolaydır. Derin bir kap içerisine ılık suyu koyalım ve şekeri ekleyelim. Şeker eriyip kaybolana kadar kaşıkla şerbeti karıştıralım. Şeker eridiği zaman kavrulmuş olan una şerbeti yedirelim. Bu esnada unutmayalım ki ocak açık ve kısık olacaktır. Şerbet unla kavuştuğunda helvaya son olarak ceviz kırıntılarını ilave edelim. Tahta kaşıkla helvayı karıştıralım ve ocağı kapatalım. Karıştırma işlemini bir süre daha sürdürmeliyiz. Böylelikle helva tencereye yapışmaz, bazı kısımları yanmaz. Helvayı dinlenmeye alalım. 10 dakika kendi halinde dinlenen helvayı servise hazırlayalım. Cam kap içerisine dondurma kaşığı ile helvayı top yapıp tepsine sıralayalım. Veya daha pratik bir yöntem olan yemek kaşığı ile şekillendirerek servise hazırlayalım. Sunum esnasında bütün cevizler kullanılabilir. Veya Hindistan cevizi parçaları ile servis yapılır. Tereyağlı Un Helvası hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }