Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebepleri; sütlü un helvası için çok az malzeme gerekmesi, gereken malzemelerin de çok kolay bulunur cinsten olması ve tarifin adımlarının da bir o kadar basit olmasıdır. Bu sebeplerden dolayı; sütlü un helvası, her bilgi seviyesindeki ve her tarzdaki insanın rahatça pişirebileceği bir tariftir. Yazının devamında da bu basit ve lezzetli sütlü un helvasının adım adım tarifinden ve sütlü un helvası için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.
Sütlü un helvası için gerekli malzemeler
2 çay bardağı un
2 çay bardağı süt
1-1,5 çay bardağı şeker
100-125 gram margarin
Sütlü un helvası tarifi nasıl yapılır?
Sütlü un helvası tarifi için malzemeler üzerinde yapılması gereken herhangi bir soyma, yıkama vb. Gibi ön hazırlık işlemi yoktur. Sadece malzemelerin kullanılacağı aşamalara göre gruplara ayrılması kolaylık sağlayacaktır. Bunun için şeker ve süt ayrı bir grup, margarin ve un ise ayrı bir grup olarak ayrılabilir.
Malzemeler temin edildikten ve yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra sütlü un helvası tarifine başlanabilir. Tarifin genel hatlarıyla normal helva tariflerinden hiçbir farkı yoktur. İlk olarak şeker-süt karışımını hazırlamak için uygun bir kap alınır ve 2 çay bardağı süt ile 1-1,5 çay bardağı şeker bu kaba dökülerek karıştırılır. İyice karıştırılarak şekerin tamamen erimesi ve sütün içinde dağılması sağlanmalıdır. Şekerin dipte çökelti oluşturması sonraki aşamalarda sütlü un helvası tarifi için sıkıntı yaratacaktır. Ayrıca süt de kesinlikle soğuk olmalıdır. Sıcak sütle bu karışım kesinlikle hazırlanmamalıdır.
Süt-şeker karışımı yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra margarin ve un karışımının hazırlanmasına gelmiştir. Bu; süt-şeker karışımına oranla biraz daha uzun ve zahmetli bir işlemdir. İlk olarak kızartma yapmaya uygun bir tava vb. Kap seçilmelidir. Sonrasında bu kaba hazırlanmış olan margarin konur ve ocak açılarak margarinin erimesi sağlanır. Margarin kabın tabanına iyice dağılıp yeterince eridikten sonra da hazırlanmış olan 2 çay bardağı unun tamamı tavaya dökülür ve kızartmaya başlanır. Bu aşamada kızartma için yeterli süre geçip geçmemesinin ölçüsü; unun renginin değişmesi olacaktır. Kızarmaya başlayan unların rengi koyulaşacak ve sulanacak; tavanın yüzeyinde erimiş margarin haricinde de sıvı görülecektir. Tüm un tanelerinin renginin değişmesine dikkat edilmelidir. Unun bir kısmının ham kalarak işlemlere devam edilmesi; sütlü un helvasının tadını bozacaktır.
Un-margarin karışımı da yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra; hazırlanan bu karışımların birleştirilmesine gelmiştir. Yani tarifin sonuna doğru yaklaşılmaktadır. Tavada yeterli bir süre kızartılmış olan margarin-un karışımına ilk aşamada hazırlanmış olan süt-şeker karışımı da dökülür ve hep birlikte pişmeleri sağlanır. Bu aşamada ocağın kısık ateşte olması pişme sırasında malzemelerin daha iyi özleşmesini sağlayacağı için faydalı olacaktır. Ayrıca pişme sırasında karışımın sürekli karıştırılmasında da yarar vardır. Hazırlanan tüm malzemeler bu şekilde pişirilirken zamanın ölçüsü de karışımın kıvamı olacaktır. Yani; yeterince pişmiş olan bir karışımın kaşığa yapışmaması ve biraz katı kıvamda olması gereklidir. Sütlü un helvası bu kıvama geldiği anda pişirme işlemine son verilebilir ve sütlü un helvası ocaktan alınır.
Artık sütlü un helvası için gerekli kaba kısım hazırlanmıştır. Geriye sadece karışımın düzgün parçalara ayrılarak şekil verilmesi ve servise uygun hale getirilmesi kalmıştır. Bu işlem kesinlikle pişirme işleminden hemen sonra; yani sütlü un helvasını fazla soğutmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde sütü un helvası; şekil verebilme özelliğini kaybedecek ve pişirildiği gibi kalacaktır. Bütün bu püf noktaları dikkate aldıktan sonra, şekil vermek için kullanılan malzemenin bir önemi yoktur. Elle kaşıkla, kurabiye kalıbıyla, vb. Akla gelebilecek her yöntemle sütlü un helvasına şekil verilebilir.
Şekil verilip yeterince soğuması beklendikten sonra sütlü un helvası tabaklara konur ve servis edilir.
Sütlü un helvası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.