{ "title": "Sütlü Cevizli Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/sutlu-cevizli-un-helvasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:40:56", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sütlü cevizli un helvası, bu tatlı herkesin beğeneceği tatlı tariflerinden bir tanesidir. Helva, bildiğiniz gibi köfte ve balık yemekleriyle birlikte oldukça uyum sağlayan bir tatlıdır. Vereceğimiz bu tarifimiz sütle hazırlandığından, oldukça besleyici bir özelliğe sahiptir. Üstelik hazırlanması da çok kolay olduğundan ötürü akşam misafirlerinize sıcak servis edebileceğiniz bir tatlı çeşididir. Helva türleri irmik veya unla yapılabilmektedir. Her bir helvanın lezzeti birbirinden çok farklı ve güzeldir. Bu konuda hangi helva çeşidini yapacağınız tamamen sizin tercihinizdir. Fakat evde kendinizin hazırlayabileceği en kolay tatlı türü olmakla birlikte, sindirim açısından da herkes için son derece tercih edeceğiniz türden bir tatlı çeşididir. Bu yüzden de evde olan hazır malzemeler ile her zaman bu tarifleri yapabilirsiniz.

Sütlü cevizli un helvası için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Sütlü cevizli un helvası nasıl yapılır?

Sütlü cevizli un helvasında; öncelikli olarak unun kavrulması gerekir. Bunun içinde ocak üzerine bir tava ayarlanarak içerisine tereyağı ilave edilerek eriyene kadar bekledikten sonra içerisine belirlediğimiz miktarda un eklenerek kahverengimsi bir görünüm alıncaya kadar kavrulmalıdır. Bu arada unun yanmaması için sürekli olarak bir tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılması gerekir. Aynı zamanda ocağın altı kısık ateşte bırakılmalıdır. Böylelikle tavada un yanmadan istenilen şekilde kavrulmuş olur. Daha sonrasında helvamız için gereken şerbetin yapılışına geçeriz. Bir tencerenin içerisine tam yağlı süt ve toz şeker ilave edilerek şeker eriyinceye kadar karıştırılarak ocak üzerinde pişirilir. Hazırladığımız bu sütlü şekerli karışım kaynayana kadar ocak üzerinde tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak kaynaması beklenir ya da arada bir karıştırmanız durumunda da şerbetin dibi tutmadan hazır hale getirebilirsiniz.

Daha sonra başka bir tencerenin içerisine tereyağını ilave ederek erimesi için ocak üzerinde kısık ateşe koyarız. İçerisine çam fıstıklarını koyarak, kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam ederiz. Çam fıstıkları hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulmalıdır. Bu sırada ocakta kaynamaya bıraktığımız sütlü şerbet hazır hale gelir. Şerbetin altını kapatabilirsiniz ve soğuması için dinlenmeye bırakabilirsiniz. Diğer taraftan tencerede kavurduğunuz çam fıstığı da gereken rengini almışsa, hazırladığınız şerbeti içerisine diğer malzemelerde ilave edilerek en son ceviz içi de eklenerek bir araya getirilir. Bu arada biri katı biri sıvı olduğundan bir kenarda beklettiğimiz un kavurmasını tencerenin içerisine ilave edilerek yavaş yavaş konur ki şerbet etrafa sıçramadan dökülebilsin. Çam fıstığının tenceresi halen ocak üzerinde kısık ateşte ve sıcak olduğundan un karışım eklendikten sonra dökülen şerbet esnasında fokurdama olabilir. Dikkatli bir şekilde koymaya devam ederek bir taraftan da karıştırmaya devam ederiz. Üzerinize sıçrama yapması durumunda biraz canınız acıyabilir.

Şerbetin hepsi döküldükten sonra, hafif ateşte karıştırarak unun bütün şerbeti çekmesi sağlanır. Daha sonra ocaktan alınarak bir kenara konur ve ocak kapatılır. En son olarak da sütlü cevizli un helvasının kapağı örtülerek on beş dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Böylelikle tüm şerbeti çekmesi sağlanır. Daha sonra hazırladığınız sütlü cevizli un helvasını karıştırarak, servis tabaklarına alabilirsiniz. En son üzerinin süsü için her bir servis tabağındaki sütlü cevizli un helvasının üzerine Tarçın veya Hindistan cevizi gibi malzemeler atılarak süslenebilir. Artık Sütlü cevizli un helvamız hazır ve servis edilebilirdir.

Afiyet olsun.

" } ] }