{ "title": "Sert Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/sert-un-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 20:57:03", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Sert Un Helvası, için uyulması gereken noktalar. Alışılmışın dışında bir tarif olan ve bayatlama süreci diğerlerine göre uzun olan bu tarifin lezzeti de diğer tariflerden aşağı kalmaz. Hemen hemen aynı malzemeler kullanılır, bu tarifin sert ya da yumuşak olması tamamen malzemeye bağlıdır. Un miktarı bir nebze fazla konulursa helva sert olur. Yine pekmez kullanılırsa helva yine sert olur. İçerisinde kullanılan yağ tereyağı olursa helva bittiğinde ve dinlendiğinde serleşir. Bu tarif için olağan üstü çabaya lüzum yoktur. Muhafaza koşulları diğer helva türleriyle aynıdır. Hepsi için değişmez kural ise kapaklı ve mümkünse cam kapta saklanmalarıdır. Bu tarif çocuklar için harika besinler gizlemektedir. Tarifte kullanacak olduğumuz pekmez sayesinde çocuklar ve tüketecek olan yetişkinler enerji dolar. Kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gereken pekmez de böylece farklı ve keyifli bir yoldan yenmiş olur. Helvayı akşam çayının yanına yapabilirsiniz. Kış aylarında haftada en az iki defa kurulan balık sofralarında tatlı niyetine yenilir. Harici sofralarda da keyifli bir tatlı seçimi olur.

Sert Un Helvası için malzemeleri
Sert Un Helvası Nasıl Yapılır?

Küçük bir tencerenin içerisine suyu ve toz şekeri koyalım. Tencereyi harlı ateşe koyup şerbeti kaynamaya bırakalım. Derin ve geniş bir tencerenin içerisine unu koyalım. Unu rengi değişene dek kavuralım. Un beyaz renkten hafif kahverengi tona döndüğünde kıvam almış demektir. Burada dikkat edilmesi gereken un kavrulurken sürekli karıştırılması gerekli ve karıştırma işleminin tahta kaşıkla olması gerekir. Unun rengi kahverengi olduğunda ve kokusu hoş bir koku olduğunda içerisine tereyağını koyalım. Bu esnada ocağın altı kesinlikle kapalı konumda olmalıdır. Çünkü un ve tencere yeterli sıcaklıkta olacağından ocak açık konumda olursa un yanmaya başlar ve tereyağı ile yanan un kötü kokar. Bu duruma maruz kalmak istemeyenler ocağı kapatıp sürekli karıştırarak tereyağını eritmeliler. Tereyağı eridiğinde unun üzerine cevizi ilave edelim. Şerbetin altını kapatalım ve içerisine pekmezi dökelim. Şerbeti olduğu gibi una ilave edelim. Bu arada tencerenin altını yakalım ve kısalım. Şerbeti ilave ederken yine devamlı olmak kaydıyla karıştırmayı sürdürelim. Şerbet bittiğinde ocağı kapatıp, helvayı son kez karıştıralım. Helvayı 10 dakika dinlendirdikten sonra servis kısmına geçebiliriz. Helvanın servisini, minik kâğıt kek kalıpları içerisinde yapabiliriz. Böylece tek porsiyonluk şık bir sunum olur. Veya kaşık kaşık alıp tepsiye sıralayabiliriz. Sunum tamamen hayal gücüne bağlıdır. Sert un helvası servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }