{ "title": "Şerbetli Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/serbetli-un-helvasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:19:26", "author": "yusuf ünal çağlar", "article": [ { "article": "Şerbetli un helvası; Özellikle balık masalarında tatlı olarak yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ölen kişilerin arkasından yapılır ve baş sağlığına gelen misafirlere, komşu, akrabalara ikram edilir. Kalori bakımından oldukça yüksek olan bu tatlının besin değerleri de oldukça fazladır. Kan şekeri hızlı düşenler ve ara öğünleri boş geçmeyenler için hemen hazırlanabilen bir tatlıdır. Pratik yapıldığı için çay saatini boş geçirmek istemeyenlerde 10 dakika gibi bir süre içerisinde hazırlanabilen bu tatlıyı tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu tatlı dayanıklılık konusunda diğer tatlı seçeneklerinden daha uzun süre saklanabilmektedir. Buzdolabında bir hafta boyunca bozulmadan saklanabilir. Oda sıcaklığında tavsiye edilen bekletme süresi ise bir gündür. Her iki saklama seçeneğinde tavsiye edilen, kapalı kap ve mutlaka cam malzemeyle üretilmiş üründür. Yaptığınız şerbetli un helvanızı plastik kap içerisinde kesinlikle saklamayınız.

Şerbetli Un Helvası Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
Şerbetli Un Helvası Nasıl Yapılır?

Şerbetin soğuması için helvanın başlangıç aşamasına ilk olarak şerbetinden başlamalıyız. Derin bir tencerenin içerisine şekeri ve suyu koyalım. Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar yavaşça karıştıralım. Şeker eridiğinde kendi halinde kaynaması için bırakabilirsiniz. Sekiz dakika kaynadıktan sonra içerisine yarım limon suyunu süzgeçten geçirdikten sonra ekleyelim. Kaynattığımız ve kıvamını bulmuş olan şerbeti soğuması için soğuk bir yere koyalım. Çelik tencerenin içerisine önce sıvı yağı koyalım ve arkasından tereyağını ilave edelim. Yağları yakmadan orta harlı ateşte eritelim ve üzerine unu ilave edelim. Özellikle bütün bu işlemleri kısık ateşte yapmaya dikkat edelim. Dolayısıyla yağlar yanar ve helvanın kokusunda yanık kokusu olabilir. Devamlı karıştırarak unu kokusu kaybolup, pembeye yakın bir renk alana kadar kavuralım. Bu kavurma işleminin yaklaşık süresi beş dakikadır. Sürenin sonunda un pembe bir renk almış ise başarılı bir kavurma işlemi geride kalmış demektir. Ocağı kapatalım ve şerbeti belli aralıklarla karıştırmak suretiyle una ilave etmeye başlayalım. Sürekli karıştırmanın gerekliliği, helvanın yumuşak ve eşit şerbet almasıdır. Şerbetin tamamını helvaya nüfuz ettikten sonra, içerisine dövülmüş cevizi ilave edelim. İsteyen bu aşamada kırılmış fındıkta kullanabilir. Ceviz koyduktan sonra helvayı son kez karıştıralım ve servis için hazırlığa başlayalım. Bu helvayı iki şekilde servise hazırlayabiliriz. Birincisi, ninelerimizin yaptığı gibi yani yemek kaşığı ile toplar halinde servis etmek. Diğer bir yöntem ise düz bir cam kap içerisine döküp, kaşıkla düzelttikten sonra, bıçakla kesip servis etmektir. Servise hazır olan şerbetli un helvası hazırdır. İsteyen üzerine Hindistan ceviziyle veya tahinle süsleyip verip tüketebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }