{ "title": "Sade Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/sade-un-helvasi.gif", "date": "21.01.2024 09:01:49", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Sade un helvası, deyinceaklımıza ilk olarak kalori gelir. Malzemeleri görünce böyle düşünmemiz gayet doğaldır. Ama yine de sadece un, yağ ve şeker ile yapıldığı için çok hafif ve daha sağlıklıdır. Ayrıca kültürümüzde de önemi oldukça fazladır.

Sade Un Helvası malzemeleri
Sade Un Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle su ve şekeri bir tencereye koyup altını yakıp bir süre ısıtalım. Sonra tavaya sıvı yağı ekleyip iyice kızdıralım. Kızdıktan sonra üzerine unu ekleyip, karamela rengi alana kadar kavuralım. Yakmamaya özen göstererek ateşini kontrol altında tutalım. İlk defa yapanlara öneri olarak; un hafif rengini almaya başladıktan sonra çıkardığı koku yanık değil, unun kavrulurken bıraktığı kokudur.

Unun karamela rengini alması, 30 dakika kadar sürebilir. Bu nedenle sabırla karıştırırsanız yumuşak ve güzel renkli bir un helvası elde edersiniz. Daha sonra tencerede ılıyan su, kavrulan una eklenip hızlı hızlı karıştırılır. Suyu çok kısa sürede çekip, un ile karışarak helva halini alır. Sonra ocağın altını söndürüp, tavanın kapağını da kapatıp 5 dakika boyunca un helvasını dinlendirin. Helva dinlendikten sonra, onu dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. Dilerseniz ılık, dilerseniz soğuk olarak üzeri Hindistan ceviziyle süslenmiş bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Not: Sade un helvasını kısık ateşte pişirmek ve sürekli karıştırmak çok önemlidir. Çünkü helva kıvamını ancak bu şekilde alır. Diğer önemli noktalardan biri de helva şerbetini çektikten sonra, biraz daha kavrulmalıdır. Bu da kıvamı için önemlidir. Eğer helvanız topaklanırsa, robottan geçirerek bu pürüzsüz yapabilirsiniz. Ayrıca unu çok fazla kavurmamaya özen gösterin. Çünkü; çok kavrulursa tadı acılaşır. Yağ olarak tereyağı tercih edilmelidir. Sadece parlaklık vermesi için sıvı yağ koyabilirsiniz. Lezzet vermesi açısından süt ekleyebilirsiniz. Yarı yarıya su ve süt eklemek daha iyi sonuç verecektir. Kavururken fıstık, ceviz ve fındık ekleyebilirsiniz. Son olarak helvayı servis yapmadan önce 15 dakika kadar bekletmeniz iyi olacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }