{ "title": "Kolay Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/kolay-un-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 01:25:07", "author": "Ayşe Benli", "article": [ { "article": "Kolay un helvası herkesin kısa süre içerisinde hazırlayabileceği sıcak veya soğuk isteğe göre her şekilde tüketilebilecek hafif bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya akşam yemeklerinden sonra gelen tatlı yeme isteği sırasında hızlıca hazırlanabilen bir tarif olan helva, her mutfakta bulunan temel malzemeler ile yapılabiliyor.

Kolay Un Helvası Malzemeleri
Kolay Un Helvası Nasıl Yapılır?

Un helvası, başında durmadan yapılabilecek bir tatlı değildir. Kısa sürede hazırlanabilir fakat pişene kadar sürekli olarak kavrulması gerekir. Örneğin çayınızı demlerken bu sürede sevdikleriniz için kolayca helva hazırlayabilirsiniz. İlk olarak un bir tencereye boşaltılır ve rengini alıncaya kadar kavrulur, rengi dönmeye başladıktan sonra sıvı yağ ve tereyağı eklenir. Unun sürekli hızlı bir şekilde karıştırılması gerekir çünkü kolay yanabilen bir malzemedir. Eklenecek tereyağı da buzdolabından çıkarılıp bir süre bekletilirse veya küp-küp kesilirse tencereye girdiğinde daha kolay eriyecek ve un ile etkileşime geçebilecektir.

Bir başka tencerede ise su ve toz şeker kaynatılır. Kimi ev hanımları bu işlemi ayrı bir tencerede yapmak yerine tek tencere kullanmaktadırlar fakat bu, toz şekerin topaklanmasına ve başarılı bir şekilde erimemesine sebep olmaktadır. Malzemeleri ayrı tencerelerde birbiriyle sağlıklı bir şekilde karışabilecek ortamı yaratarak pişirmek en lezzetli sonucu verecektir. Şeker, suyun içinde iyice eridikten sonra bir önceki tencereye yavaşça oradaki malzemeler karıştırılarak ilave edilir.

Tüm malzemeler orta ateşte tahta kaşıkla karıştırılır. Cevizin de eklenmesiyle helvamızın pişme evresi tamamlanmış olur. Ceviz yerine sevdiğiniz farklı tatları da helvanızın içerisine ekleyebilirsiniz. Ceviz, yumuşak olan helvanın içerisinde kıtır bir lezzet oluşturması itibariyle tercih edilmektedir. Fakat dilenirse sadece helvaya şekil verdikten sonra üzerine bir iki parça konularak da servis edilebilir. Tenceremizdeki helva, göz göz kaynamaya başladıktan sonra piştiği anlaşılır. Kapağı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra helva dilenirse kaşıkla tencereden alınarak şekilli bir şekilde tabaklara konur dilenirse bir borcam içerisine dökülüp üzeri düzleştirilerek kare şeklinde kesilerek servis edilir. Üzerine Hindistan cevizi de dökerek görüntüsünü ve lezzetini farklılaştırabilirsiniz.

Un helvası ufak malzeme değişiklikleri ile (Süt, irmik gibi) aynı yapılış metoduyla farklı lezzetlerde de hazırlanabilir.
" } ] }