{ "title": "Kaşık Un Helvası Tarifi", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/kasik-un-helvasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:25:31", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Kaşık un helvası tarifi, ana maddesi su, un, tereyağı ve şeker olan kaşık un helvası genellikle bayramlarda, perşembe gecelerinde ve kandillerde yapılan ünlü bir Türk tatlısıdır. Maddi bakımdan çok ucuz elde edilebilir ama Türk toplumundaki yeri bakımından manevi bakımdan oldukça güçlü ve asla kaybolmayacak bir yere sahiptir. Tarifi ne kadar basit olarak gözükse de lezzet açısından oldukça çok tutulan bir helvadır. Osmanlı mutfağında yaygın olarak kullanılan bu helva kimi zaman çam fıstığı, ceviz içi, tarçın ile tatlandırılmaktadır. Süt veya sıvı yağ ile yapıldığı gibi ana maddesi olan tereyağını da değiştirerek sıvı yağ ile de yapılabilir. Böyle daha yumuşak kıvamlı olabilir.

Karışık Un Helvası Tarifi Malzemeleri
Şerbeti için
Kaşık Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetini hazırlayınız. Toz şekeri ve suyu tencereye koyup kısık ateşte kaynamaya bırakınız. Helvası için ise çelik, derin ve geniş bir tencereye tereyağı ve unu koyunuz. Unun kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli olarak karıştırınız ve kavurunuz. Unun kokusu çıkmaya başladığı sırada ocağın altını kısınız ve kısık ateşte unun rengi koyulaşana kadar karıştırarak kavurunuz. İstenilen renge ulaşılınca 1 taşım kaynatıp, ocaktan alınan şerbeti kavrulan unun üzerine dökünüz. Şerbeti dökerken etrafa sıçramalara karşı dikkatli olunuz. Şerbeti döktükten sonra, unun topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırıp şerbetini çekmesini sağlayınız ve ocaktan alınız. Ardından kaşığın arka tarafı ile iyice bastırarak karıştırınız ve böylece un helvası hazır olur. Ilınan helvadan biraz alarak kaşığın içine batırınız ve ters çevirerek kaşıktan çıkarınız. Böyle birkaç tane daha yaparak servis tabağınıza dizebilirsiniz. Kaşık un helvası soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak üzerine Hindistan cevizi, tarçın ya da ceviz içi serpiştirip de servise sunabilirsiniz. Kaşık un helvası tarifi ile kaşıkla şekillendirilmiş 30 adet helva edilmektedir. Yapımı çok kolay ve çok hafif bir tatlıdır. Kaşık un helvası tarifini mutlaka deneyiniz.
" } ] }