{ "title": "İrmikli Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/irmikli-un-helvasi.gif", "date": "21.01.2024 06:40:49", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "İrmikli un helvası, helva sevenlerin çok hoşuna gidecekleri nitelikte olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Özellikle balık yemeklerinin arkasından çok tercih edilen helva, unlu irmik helvası olursa daha bir güzel olur. İrmikli un helvasını sıcak olarak tüketmenizi tavsiye ederiz. İçerisinde hem un hem de bulunduğu için beklediği zaman sertleşme yapabiliyor. Kalabalık misafirleriniz geldiğinde, ailenin hep bir arada olduğu zamanlarda veya canınız güzel helva istediğinde çarçabuk hazırlayacağınız ve sonuçtan hoşnut olacağınız bir tarif.

İrmikli Un Helvası Malzemeleri
İrmikli Un Helvası Nasıl Yapılır?

İrmikli un helvası tatlımızın yapılışına öncelikle şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için sütü, suyu ve toz şekeri uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alalım ve ocağın üzerine yerleştirip pişmeye bırakalım. Şerbet bir taşım kaynayınca ocağın altını kapatalım ve tencereyi tezgâhın üzerine indirelim. Şerbet hazır gelmiştir ve şimdi helvanın irmik ile ununu kavurmaya geçelim. Pilav tenceresi gibi dibi tutmayan ve yayvan bir tencere alıp içerisine tereyağı ile sıvı yağı boşaltalım.

Akabinde tencereyi ocağın üzerine alalım ve kısık ateşte tereyağını eritelim. Yağ erdikten sonra tencerenin içerisine ilk önce irmiği, ardından da unu boşaltıp tahta kaşıkla kısık ateşte sürekli karıştıralım. Rengi hafif koyulaşınca diğer tarafa aldığımız ve beklettiğimiz şerbeti tencereye bir kere de boşaltalım. Bu aşama helvanın kıvamını tutturmak ve lezzeti vermek için en önemli aşama. Helvaya şerbeti verdikten sonra hızlı, hızlı karıştırılması ve helvayı, kaşıkla sürekli alttan alıp üst kısma verilmesi gerekiyor. Bu işlem yaklaşık 5 dakika kadar sürecektir. Sürenin ardından tencerenin ağzına bir bez örtelim ve kapağını da kapatıp 4-5 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. 5 dinlenen irmikli un helvasını tezgâhın üzerine alıp şekil verme aşamasına geçelim. Un helvasını genelde kaşıkla şekil verilirken irmik helvasına da kâse ile çekil verilir. İstediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer kaşık yöntemini kullanacaksanız bir kâseye su doldurun ve kaşığı suya batırın ardından tencerede bulunan helvayı kaşıkla alıp servis tabağına ters çevirerek çıkartın. Helva kaşıktan çıkmıyor ise parmağınız ile kaşıktan itebilirsiniz.

Kase ile şekil vermek istiyorsanız kâsenin iç kısmını hafif şekilde su ile ıslatın ve içerisine 2-3 kaşık helva ilave edin. Ardından servis tabağına kâseyi ters çevirip helvayı çıkartın ve sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }