{ "title": "Cevizli Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/cevizli-un-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 12:36:06", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Cevizli Un Helvası, kolay bir tatlıdır. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı balık yemeklerinden sonra tüketilebilir. Çay sofralarına da konulabilir. Ev hanımları için habersiz gelen oturma arkadaşlarına ikram olarak hazırlanabilir. Çok kısa bir sürede hazırlanmaktadır. Kıvamını kaybetmemesi ve bayatlamaması için buzdolabında saklanması uygun olacaktır. Dolabın dışında saklayacak olanlar, saklama süresi 4 saati geçmemelidir. Bu sürenin dışını çıkılırsa helva içerisinde bulunan yağı salar ve sağlık açısından da tehlikeli bir tatlı haline gelebilir. Okuldan gelen çocuklar için çabucak hazırlanan ve besleyici olan bir tatlıdır. İçerisine ceviz koyulduğu için enerji bakımından da zenginleşmiş olur.

Cevizli Un Helvası için malzemeleri
Cevizli Un Helvası Nasıl Yapılır?

Sıvı yağı ve margarini çelik tencerenin içerisine koyalım. Her iki yağda ısındığında unun tamamını eledikten sonra tencereye ilave edelim ve hiç durmadan karıştıralım. Bu arada ocağın ısısı da çok mühimdir. Ocak fazla harlı olursa un haşlanır ve acemice bir lezzet çıkar. Yine harlı ateşte tencerenin kenarlarında bulunan unlar yanar, karıştırma esnasında diğer bölümlere geçer. Bu durumda yine direkt tatlının kalitesini etkiler. Ocağın en kısık ayarı en ideal ayardır. Unu kokusu hoşlaşana kadar kavuralım. Unun rengi beyazdan koyu kreme döndüğünde kavurma işlemi biter. Ocağı kapatalım ama biryandan sürekli karıştıralım. Cevizlerin hepsini tencereye dahil edelim. Kaynar suyun içerisine şekeri koyup iyice karıştırarak erimesini sağlayalım. Şeker eriyince tencerenin altını tekrar kısık ayarda açalım. Şerbeti yavaşça ara ara dinlendirerek una yedirelim. Bu arada şunu belirtmeliyiz ki tencere çok sıcak olacak, şerbette sıcak olduğu için ilk dökmede tencere dışına sıçramalar yaşanacaktır. Bunu bilmekte yarar var. Elinizi yakmamak için unu kavurduğunuz tencereyi derin tercih edebilirsiniz. Veya karıştırmak için kullandığınız kaşığı daha uzun saplı tercih edebilirsiniz. Dikkatli bir şekilde şerbeti una yedirelim ve helvayı bir süreliğine dinlenmeye bırakalım. 5 dakika dinlenmek için yeterli bir süredir. Dinlenen helvayı servis kabına sıralayabiliriz. Servis yaparken istenirse elle şekil verilebilir, istenirse kurabiye kalıpları kullanılabilir. Cevizli Un helvası hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }