{ "title": "Beyaz Un Helvası", "image": "https://www.unhelvasi.gen.tr/images/beyaz-un-helvasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:47:31", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Beyaz un helvası; Kastamonu yöresine ait bir helva türü olup Karadeniz yöresinin değişik helva lezzetlerinden bir tanesidir. Özellikle kış aylarında soğuk ve serin olan zamanlarda akşam yemeklerinin üzerine sıcak bir tatlı yemek isteyen kişiler çini oldukça farklı ve kolay yapılabilen bir helva tatlısıdır. Bu helva tatlısının en büyük özelliği ise hepsinin kısa sürede hazırlanabiliyor olmasıdır. O yüzdende her bayanın hatta erkeklerin bile kolaylıkla yapabileceği bu beyaz un helvasının tarifini sizlere vermek istiyorum. Ayrıca beyaz un helvasının bir diğer bilinen adı da saray helvası'dır. Osmanlı dönemlerinde saraylarda padişah ve ailesine yapılan bir tatlı olmasından ötürü bu ismi almıştır.

Beyaz un helvası malzemeleri
Beyaz Un Helvası Nasıl Yapılır?

Beyaz un helvası, tatlımızın yapılışına; oda sıcaklığında veya buzdolabı kıvamında olan margarinimizi ve unu kolayca kavurabileceğimiz yayvan bir tava kısık ateşte ocak üzerine alınır. Daha sonra margarin eriyip unu kahverengimsi bir renk alana kadar kavurmaya başlarız. Unun bir tahta kaşık yardımı ile istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam ediniz. Ortalama olarak bu kavrulma işlemi aşağı yukarı yirmi dakika kadar sürer.

Un kavrulduktan sonra ocaktan alınarak bir kenarda bekletilirken içerisine diğer malzememiz pudra şekerini ekleyip karıştırarak tekrar ocak üzerinde kısık ateşe koyunuz. Yaklaşık olarak 6-7 dakika kadar daha karıştırdıktan sonra pişen karışımımız ocaktan alınarak düz bir zemin üzerine konulur. Beyaz un helvasının kalınlığı yaklaşık olarak altı santim olacak şekilde önceden ayarladığımız tepsiye hepsini dökünüz. Daha sonra bir tahta kaşığın yardımıyla bir güzel düzleştiriniz. Böylelikle helvamız istediğimiz kıvamda olmuş olacaktır. Artık istenilen sertliğe gelen beyaz un helvamızı parçalara ayırma vaktimiz geldi. Dilerseniz baklava şekli büyüklüğünde kareler bir bıçakla yapılabilir ya da cezerye dilimleri boyutunda da ayarlanabilir. Un helvamız istenilen oda sıcaklığına ulaştığında, yani o sıcak hali gittiğinde buzdolabına konularak yaklaşık olarak dört saat kadar beklettikten sonra bir spatula yardımıyla tepsiden çıkartılabilir. Beyaz un helvamızı servise sunarken isteğinize göre üzerine dövülmüş ceviz içi, dövülmüş Antep fıstığı veya dövülmüş fındık parçaları dökerek süsleyebilirsiniz.

Beyaz un helvanızı kolayca dilimlerini ayırıp çıkarmak için dilerseniz normal tepsiler yerine, alüminyum tepsi kullanabilirsiniz. Helvamızdaki en önemli püf noktası ise unu kavururken tencerenin sıcaklığı çok önemlidir. O yüzdende tencere tam olarak ısınmadan un konulmamalıdır. Aksi takdirde istediğiniz kavurma ununu elde edemezsiniz. Bu arada malzemeler sıcak sıcak olarak tepside işlem yapıldığından elleriniz biraz yanabilir. Bu konuda sizleri önceden bilgilendirelim ki daha büyük kazalara sebebiyet vermeyelim. Ayrıca hazırlamış olduğumuz helvamızı, difrizde muhafaza ederek daha sonraki zamanlarda difrizden çıkartıp çözülmesini beklemeden tepsiden alıp, rahatlıkla servis edebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
" } ] }