Tereyağlı Un Helvası

Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtılır. Tıpkı şimdilerde pide yapılıp dağıtılması gibidir. Her yörede yapılan un helvasının yapısında çok farklılık yoktur. Bazı yörelerde içerisine ceviz konulurken bazı yerlerde ise fıstık konulur.
Bazı yörelerde pekmezlisi yapılırken bazı beldelerde tahinde katılır. Enerji bakımından dolgun olan bu tarifin kalorisi de tahmin edilenden daha fazladır. Diyet yapanlar yedikleri helvanın miktarına dikkat etmeliler. İçerisinde tereyağı olduğu için kokusu davetkardır. Boş çay içmekten hoşlanmayanlar bu tarifi çay demlenene kadar yapıp bitirebilirler. Çocukları yaylı diye tutturan anneler için hem basit bir tariftir hem de çocuklarına yarayışlı bir tatlıdır. Ev gezmelerine gidenler bu tarifi 30 dakika gibi kısa bir sürede yapıp gittikleri ev halkını sevindirebilirler. Çalışan hanımlar bu helvayı yapıp dolaba bırakabilir, yemek sonrasında tatlı olarak sofraya getirebilirler. 4 saat kadar oda içerisinde saklanabilir. Dolapta bu süre çok daha fazla olur. Buzdolabındaki saklama süresi 2 gün kadar olabilir.

Tereyağlı Un Helvası malzemeleri

  • 130kg tereyağı
  • 1 su bardağı tepeleme ceviz içi
  • 4 su bardağı dolusu ılık su
  • 3.5 su bardağı dolusu un
  • 20 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ

Tereyağlı Un Helvası Nasıl Yapılır?


Çelik özellikli derin bir tencerenin içerisine unu eleyerek aktaralım.
Unu kokusu kalmayana kadar kısık ateş üzerinde kavuralım. Unun rengi hafif dönüp un kokusu kalmadığında önce sıvı yağ ve ardından tereyağı ilavesini yapalım. Bunlardan sonra ocağı kapatıp tencerenin kendi sıcağı ile yağların erimesini sağlayalım. Yağlar eridiğinde, çok kısa bir süre unu kavuralım. Diğer yandan şerbet için hazırlık yapalım. Helvanın şerbet kısmı çok kolaydır. Derin bir kap içerisine ılık suyu koyalım ve şekeri ekleyelim. Şeker eriyip kaybolana kadar kaşıkla şerbeti karıştıralım. Şeker eridiği zaman kavrulmuş olan una şerbeti yedirelim. Bu esnada unutmayalım ki ocak açık ve kısık olacaktır. Şerbet unla kavuştuğunda helvaya son olarak ceviz kırıntılarını ilave edelim. Tahta kaşıkla helvayı karıştıralım ve ocağı kapatalım. Karıştırma işlemini bir süre daha sürdürmeliyiz. Böylelikle helva tencereye yapışmaz, bazı kısımları yanmaz. Helvayı dinlenmeye alalım. 10 dakika kendi halinde dinlenen helvayı servise hazırlayalım. Cam kap içerisine dondurma kaşığı ile helvayı top yapıp tepsine sıralayalım. Veya daha pratik bir yöntem olan yemek kaşığı ile şekillendirerek servise hazırlayalım. Sunum esnasında bütün cevizler kullanılabilir. Veya Hindistan cevizi parçaları ile servis yapılır. Tereyağlı Un Helvası hazırdır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:49:03
Tereyağlı Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağlı Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un Helvası Nasıl Yapılır, helva hem lezzetli hem de besleyici bir besin olan un helvası asırlardır Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında önemli...
Devamını Oku

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, kuğu gibi görünümü olan ve çok lezzetli, zahmetsiz bir tatlıdır. Malzeme listesi çok kısadır. Bu tarifin bütün malzemeleri her evde bul...
Devamını Oku

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, kolay bir tatlıdır. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı balık yemeklerinden sonra tüketilebilir. Çay sofralarına da konulabilir. Ev hanımları...
Devamını Oku

Kakaolu Un Helvası

Kakaolu Un Helvası, çok çabuk pişen ve sunumu yapılabilen bir tatlıdır. Klasik un helvasından tek farkı bu helvanın içerisinde kakao kullanılmış olmasıdır. G...
Devamını Oku

Sert Un Helvası

Sert Un Helvası, için uyulması gereken noktalar. Alışılmışın dışında bir tarif olan ve bayatlama süreci diğerlerine göre uzun olan bu tarifin lezzeti de diğe...
Devamını Oku

Sütsüz Un Helvası

Sütsüz Un Helvası, tam balık menülerine yakışan bir tatlıdır. En kısa zamanda yapılabilen bu tatlının malzemeleri de oldukça basittir. Tarifin malzemeleri he...
Devamını Oku

Yumurtalı Un Helvası

Yumurtalı Un Helvası, pratik bir tatlıdır. 15 dakika gibi bir zamanda hazırlanıp ılık iken servis edilebilir. 5 çay sohbetlerinin yanına tatlı olarak hazırla...
Devamını Oku

İrmikli Un Helvası

İrmikli un helvası, helva sevenlerin çok hoşuna gidecekleri nitelikte olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Özellikle balık yemeklerinin arkasından çok ...
Devamını Oku

Basit Un Helvası

Basit un helvası tarifi ne kadar basit olarak gözükse de lezzetinin ne kadar mükemmel bir noktada olduğunu göreceksiniz. Yapılışı biraz maharet istese d...
Devamını Oku

Kolay Un Helvası

Kolay un helvası herkesin kısa süre içerisinde hazırlayabileceği sıcak veya soğuk isteğe göre her şekilde tüketilebilecek hafif bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya a...
Devamını Oku

Kaymaklı Un Helvası

Kaymaklı Un Helvası, oldukça lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliğinden dolayı asırlar boyunca Türklerin ve Osmanlının vazgeçemediği geleneksel...
Devamını Oku

Tahinli Un Helvası

Tahinli Un Helvası, helva yüzyıllardır Türk mutfağında ve orta doğu ülkeleri mutfaklarında hemen hemen yüzlerce çeşidi olan bir tatlı türüdür. Bu çeşitl...
Devamını Oku

Fırında Sütlü Un Helvası

Fırında sütlü un helvası. Diğer bir adıyla süt helvası. Bursa'da yaşadığım yıllarda tadına bakma fırsatı bulduğum harika hafif diğer bildiğimiz un helva...
Devamını Oku

Pudra Şekerli Un Helvası

Pudra şekerli un helvası tadının hafif olması ve lezzetli olması sebebiyle tercih edilen helva türleri arasında yer almaktadır. Helva yapmayı ve yemeyi seven...
Devamını Oku

Sütlü Un Helvası

Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinde...
Devamını Oku

Pekmezli Un Helvası

Pekmezli un helvası, yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Canınız tatlı istediğinde her evde bulunan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilir. İsters...
Devamını Oku

Limonlu Un Helvası

Limonlu un helvası, Anadolu'da hemen her evde gerek normal zamanlarda gerekse düğün, cenaze gibi önemli günlerde ikram edilen tarihi çok eskilere dayana...
Devamını Oku

Peynirli Un Helvası

Peynirli Un Helvası İçin Malzemeleri3 su bardağı unYarım su bardağı ceviz250 gram margarin1.5 su bardağı toz şe...
Devamını Oku

Tarçınlı Un Helvası

Çağımızda çalışan kadınların artmasıyla kültürümüze yerleşen yemekler daha pratik ve hazır yapılanlar oluyor. Lakin hiçbirimiz geleneksel yemeklerimizin hiçbir...
Devamını Oku

Fıstıklı Un Helvası

Fıstıklı un helvası, yapılışının kolay olması ve lezzetinin de bir kadar mükemmel olması nedeniyle tercih sebebi olabilir. Özellikle kandil günlerinde s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmezli Un Helvası
Limonlu Un Helvası
Peynirli Un Helvası
Tarçınlı Un Helvası
Fıstıklı Un Helvası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024