Sütlü Un Helvası

Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebepleri; sütlü un helvası için çok az malzeme gerekmesi, gereken malzemelerin de çok kolay bulunur cinsten olması ve tarifin adımlarının da bir o kadar basit olmasıdır.
Bu sebeplerden dolayı; sütlü un helvası, her bilgi seviyesindeki ve her tarzdaki insanın rahatça pişirebileceği bir tariftir. Yazının devamında da bu basit ve lezzetli sütlü un helvasının adım adım tarifinden ve sütlü un helvası için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.

Sütlü un helvası için gerekli malzemeler

  • 2 çay bardağı un
  • 2 çay bardağı süt
  • 1-1,5 çay bardağı şeker
  • 100-125 gram margarin

Sütlü un helvası tarifi nasıl yapılır?

  • Sütlü un helvası tarifi için malzemeler üzerinde yapılması gereken herhangi bir soyma, yıkama vb. Gibi ön hazırlık işlemi yoktur. Sadece malzemelerin kullanılacağı aşamalara göre gruplara ayrılması kolaylık sağlayacaktır. Bunun için şeker ve süt ayrı bir grup, margarin ve un ise ayrı bir grup olarak ayrılabilir.
  • Malzemeler temin edildikten ve yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra sütlü un helvası tarifine başlanabilir. Tarifin genel hatlarıyla normal helva tariflerinden hiçbir farkı yoktur. İlk olarak şeker-süt karışımını hazırlamak için uygun bir kap alınır ve 2 çay bardağı süt ile 1-1,5 çay bardağı şeker bu kaba dökülerek karıştırılır.
    İyice karıştırılarak şekerin tamamen erimesi ve sütün içinde dağılması sağlanmalıdır. Şekerin dipte çökelti oluşturması sonraki aşamalarda sütlü un helvası tarifi için sıkıntı yaratacaktır. Ayrıca süt de kesinlikle soğuk olmalıdır. Sıcak sütle bu karışım kesinlikle hazırlanmamalıdır.
  • Süt-şeker karışımı yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra margarin ve un karışımının hazırlanmasına gelmiştir. Bu; süt-şeker karışımına oranla biraz daha uzun ve zahmetli bir işlemdir. İlk olarak kızartma yapmaya uygun bir tava vb. Kap seçilmelidir. Sonrasında bu kaba hazırlanmış olan margarin konur ve ocak açılarak margarinin erimesi sağlanır. Margarin kabın tabanına iyice dağılıp yeterince eridikten sonra da hazırlanmış olan 2 çay bardağı unun tamamı tavaya dökülür ve kızartmaya başlanır. Bu aşamada kızartma için yeterli süre geçip geçmemesinin ölçüsü; unun renginin değişmesi olacaktır. Kızarmaya başlayan unların rengi koyulaşacak ve sulanacak; tavanın yüzeyinde erimiş margarin haricinde de sıvı görülecektir. Tüm un tanelerinin renginin değişmesine dikkat edilmelidir. Unun bir kısmının ham kalarak işlemlere devam edilmesi; sütlü un helvasının tadını bozacaktır.
  • Un-margarin karışımı da yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra; hazırlanan bu karışımların birleştirilmesine gelmiştir. Yani tarifin sonuna doğru yaklaşılmaktadır. Tavada yeterli bir süre kızartılmış olan margarin-un karışımına ilk aşamada hazırlanmış olan süt-şeker karışımı da dökülür ve hep birlikte pişmeleri sağlanır. Bu aşamada ocağın kısık ateşte olması pişme sırasında malzemelerin daha iyi özleşmesini sağlayacağı için faydalı olacaktır. Ayrıca pişme sırasında karışımın sürekli karıştırılmasında da yarar vardır. Hazırlanan tüm malzemeler bu şekilde pişirilirken zamanın ölçüsü de karışımın kıvamı olacaktır. Yani; yeterince pişmiş olan bir karışımın kaşığa yapışmaması ve biraz katı kıvamda olması gereklidir. Sütlü un helvası bu kıvama geldiği anda pişirme işlemine son verilebilir ve sütlü un helvası ocaktan alınır.
  • Artık sütlü un helvası için gerekli kaba kısım hazırlanmıştır. Geriye sadece karışımın düzgün parçalara ayrılarak şekil verilmesi ve servise uygun hale getirilmesi kalmıştır. Bu işlem kesinlikle pişirme işleminden hemen sonra; yani sütlü un helvasını fazla soğutmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde sütü un helvası; şekil verebilme özelliğini kaybedecek ve pişirildiği gibi kalacaktır. Bütün bu püf noktaları dikkate aldıktan sonra, şekil vermek için kullanılan malzemenin bir önemi yoktur. Elle kaşıkla, kurabiye kalıbıyla, vb. Akla gelebilecek her yöntemle sütlü un helvasına şekil verilebilir.
  • Şekil verilip yeterince soğuması beklendikten sonra sütlü un helvası tabaklara konur ve servis edilir.
  • Sütlü un helvası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 19:05:12
Sütlü Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sütlü Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sütlü Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un Helvası Nasıl Yapılır, helva hem lezzetli hem de besleyici bir besin olan un helvası asırlardır Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında önemli...
Devamını Oku

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, kuğu gibi görünümü olan ve çok lezzetli, zahmetsiz bir tatlıdır. Malzeme listesi çok kısadır. Bu tarifin bütün malzemeleri her evde bul...
Devamını Oku

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, kolay bir tatlıdır. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı balık yemeklerinden sonra tüketilebilir. Çay sofralarına da konulabilir. Ev hanımları...
Devamını Oku

Kakaolu Un Helvası

Kakaolu Un Helvası, çok çabuk pişen ve sunumu yapılabilen bir tatlıdır. Klasik un helvasından tek farkı bu helvanın içerisinde kakao kullanılmış olmasıdır. G...
Devamını Oku

Sert Un Helvası

Sert Un Helvası, için uyulması gereken noktalar. Alışılmışın dışında bir tarif olan ve bayatlama süreci diğerlerine göre uzun olan bu tarifin lezzeti de diğe...
Devamını Oku

Sütsüz Un Helvası

Sütsüz Un Helvası, tam balık menülerine yakışan bir tatlıdır. En kısa zamanda yapılabilen bu tatlının malzemeleri de oldukça basittir. Tarifin malzemeleri he...
Devamını Oku

Tereyağlı Un Helvası

Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtı...
Devamını Oku

Yumurtalı Un Helvası

Yumurtalı Un Helvası, pratik bir tatlıdır. 15 dakika gibi bir zamanda hazırlanıp ılık iken servis edilebilir. 5 çay sohbetlerinin yanına tatlı olarak hazırla...
Devamını Oku

İrmikli Un Helvası

İrmikli un helvası, helva sevenlerin çok hoşuna gidecekleri nitelikte olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Özellikle balık yemeklerinin arkasından çok ...
Devamını Oku

Basit Un Helvası

Basit un helvası tarifi ne kadar basit olarak gözükse de lezzetinin ne kadar mükemmel bir noktada olduğunu göreceksiniz. Yapılışı biraz maharet istese d...
Devamını Oku

Kolay Un Helvası

Kolay un helvası herkesin kısa süre içerisinde hazırlayabileceği sıcak veya soğuk isteğe göre her şekilde tüketilebilecek hafif bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya a...
Devamını Oku

Kaymaklı Un Helvası

Kaymaklı Un Helvası, oldukça lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliğinden dolayı asırlar boyunca Türklerin ve Osmanlının vazgeçemediği geleneksel...
Devamını Oku

Tahinli Un Helvası

Tahinli Un Helvası, helva yüzyıllardır Türk mutfağında ve orta doğu ülkeleri mutfaklarında hemen hemen yüzlerce çeşidi olan bir tatlı türüdür. Bu çeşitl...
Devamını Oku

Fırında Sütlü Un Helvası

Fırında sütlü un helvası. Diğer bir adıyla süt helvası. Bursa'da yaşadığım yıllarda tadına bakma fırsatı bulduğum harika hafif diğer bildiğimiz un helva...
Devamını Oku

Pudra Şekerli Un Helvası

Pudra şekerli un helvası tadının hafif olması ve lezzetli olması sebebiyle tercih edilen helva türleri arasında yer almaktadır. Helva yapmayı ve yemeyi seven...
Devamını Oku

Pekmezli Un Helvası

Pekmezli un helvası, yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Canınız tatlı istediğinde her evde bulunan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilir. İsters...
Devamını Oku

Limonlu Un Helvası

Limonlu un helvası, Anadolu'da hemen her evde gerek normal zamanlarda gerekse düğün, cenaze gibi önemli günlerde ikram edilen tarihi çok eskilere dayana...
Devamını Oku

Peynirli Un Helvası

Peynirli Un Helvası İçin Malzemeleri3 su bardağı unYarım su bardağı ceviz250 gram margarin1.5 su bardağı toz şe...
Devamını Oku

Tarçınlı Un Helvası

Çağımızda çalışan kadınların artmasıyla kültürümüze yerleşen yemekler daha pratik ve hazır yapılanlar oluyor. Lakin hiçbirimiz geleneksel yemeklerimizin hiçbir...
Devamını Oku

Fıstıklı Un Helvası

Fıstıklı un helvası, yapılışının kolay olması ve lezzetinin de bir kadar mükemmel olması nedeniyle tercih sebebi olabilir. Özellikle kandil günlerinde s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmezli Un Helvası
Limonlu Un Helvası
Peynirli Un Helvası
Tarçınlı Un Helvası
Fıstıklı Un Helvası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024