Şerbetli Un Helvası

Şerbetli un helvası; Özellikle balık masalarında tatlı olarak yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ölen kişilerin arkasından yapılır ve baş sağlığına gelen misafirlere, komşu, akrabalara ikram edilir. Kalori bakımından oldukça yüksek olan bu tatlının besin değerleri de oldukça fazladır. Kan şekeri hızlı düşenler ve ara öğünleri boş geçmeyenler için hemen hazırlanabilen bir tatlıdır.
Pratik yapıldığı için çay saatini boş geçirmek istemeyenlerde 10 dakika gibi bir süre içerisinde hazırlanabilen bu tatlıyı tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu tatlı dayanıklılık konusunda diğer tatlı seçeneklerinden daha uzun süre saklanabilmektedir. Buzdolabında bir hafta boyunca bozulmadan saklanabilir. Oda sıcaklığında tavsiye edilen bekletme süresi ise bir gündür. Her iki saklama seçeneğinde tavsiye edilen, kapalı kap ve mutlaka cam malzemeyle üretilmiş üründür. Yaptığınız şerbetli un helvanızı plastik kap içerisinde kesinlikle saklamayınız.

Şerbetli Un Helvası Malzemeleri

  • Beş su bardağı dolusu elenmiş un
  • Yüz otuz gr tereyağı
  • Bir çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Bir su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti İçin Malzemeleri

  • İki su bardağı şeker
  • İki su bardağı su
  • Yarım limon

Şerbetli Un Helvası Nasıl Yapılır?


Şerbetin soğuması için helvanın başlangıç aşamasına ilk olarak şerbetinden başlamalıyız. Derin bir tencerenin içerisine şekeri ve suyu koyalım.
Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar yavaşça karıştıralım. Şeker eridiğinde kendi halinde kaynaması için bırakabilirsiniz. Sekiz dakika kaynadıktan sonra içerisine yarım limon suyunu süzgeçten geçirdikten sonra ekleyelim. Kaynattığımız ve kıvamını bulmuş olan şerbeti soğuması için soğuk bir yere koyalım. Çelik tencerenin içerisine önce sıvı yağı koyalım ve arkasından tereyağını ilave edelim. Yağları yakmadan orta harlı ateşte eritelim ve üzerine unu ilave edelim. Özellikle bütün bu işlemleri kısık ateşte yapmaya dikkat edelim. Dolayısıyla yağlar yanar ve helvanın kokusunda yanık kokusu olabilir. Devamlı karıştırarak unu kokusu kaybolup, pembeye yakın bir renk alana kadar kavuralım. Bu kavurma işleminin yaklaşık süresi beş dakikadır. Sürenin sonunda un pembe bir renk almış ise başarılı bir kavurma işlemi geride kalmış demektir. Ocağı kapatalım ve şerbeti belli aralıklarla karıştırmak suretiyle una ilave etmeye başlayalım. Sürekli karıştırmanın gerekliliği, helvanın yumuşak ve eşit şerbet almasıdır. Şerbetin tamamını helvaya nüfuz ettikten sonra, içerisine dövülmüş cevizi ilave edelim. İsteyen bu aşamada kırılmış fındıkta kullanabilir. Ceviz koyduktan sonra helvayı son kez karıştıralım ve servis için hazırlığa başlayalım. Bu helvayı iki şekilde servise hazırlayabiliriz. Birincisi, ninelerimizin yaptığı gibi yani yemek kaşığı ile toplar halinde servis etmek. Diğer bir yöntem ise düz bir cam kap içerisine döküp, kaşıkla düzelttikten sonra, bıçakla kesip servis etmektir. Servise hazır olan şerbetli un helvası hazırdır. İsteyen üzerine Hindistan ceviziyle veya tahinle süsleyip verip tüketebilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 05:19:26
Şerbetli Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şerbetli Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şerbetli Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, kuğu gibi görünümü olan ve çok lezzetli, zahmetsiz bir tatlıdır. Malzeme listesi çok kısadır. Bu tarifin bütün malzemeleri her evde bul...
Devamını Oku

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, kolay bir tatlıdır. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı balık yemeklerinden sonra tüketilebilir. Çay sofralarına da konulabilir. Ev hanımları...
Devamını Oku

Kakaolu Un Helvası

Kakaolu Un Helvası, çok çabuk pişen ve sunumu yapılabilen bir tatlıdır. Klasik un helvasından tek farkı bu helvanın içerisinde kakao kullanılmış olmasıdır. G...
Devamını Oku

Sert Un Helvası

Sert Un Helvası, için uyulması gereken noktalar. Alışılmışın dışında bir tarif olan ve bayatlama süreci diğerlerine göre uzun olan bu tarifin lezzeti de diğe...
Devamını Oku

Sütsüz Un Helvası

Sütsüz Un Helvası, tam balık menülerine yakışan bir tatlıdır. En kısa zamanda yapılabilen bu tatlının malzemeleri de oldukça basittir. Tarifin malzemeleri he...
Devamını Oku

Tereyağlı Un Helvası

Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtı...
Devamını Oku

Yumurtalı Un Helvası

Yumurtalı Un Helvası, pratik bir tatlıdır. 15 dakika gibi bir zamanda hazırlanıp ılık iken servis edilebilir. 5 çay sohbetlerinin yanına tatlı olarak hazırla...
Devamını Oku

İrmikli Un Helvası

İrmikli un helvası, helva sevenlerin çok hoşuna gidecekleri nitelikte olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Özellikle balık yemeklerinin arkasından çok ...
Devamını Oku

Basit Un Helvası

Basit un helvası tarifi ne kadar basit olarak gözükse de lezzetinin ne kadar mükemmel bir noktada olduğunu göreceksiniz. Yapılışı biraz maharet istese d...
Devamını Oku

Kolay Un Helvası

Kolay un helvası herkesin kısa süre içerisinde hazırlayabileceği sıcak veya soğuk isteğe göre her şekilde tüketilebilecek hafif bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya a...
Devamını Oku

Kaymaklı Un Helvası

Kaymaklı Un Helvası, oldukça lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliğinden dolayı asırlar boyunca Türklerin ve Osmanlının vazgeçemediği geleneksel...
Devamını Oku

Tahinli Un Helvası

Tahinli Un Helvası, helva yüzyıllardır Türk mutfağında ve orta doğu ülkeleri mutfaklarında hemen hemen yüzlerce çeşidi olan bir tatlı türüdür. Bu çeşitl...
Devamını Oku

Fırında Sütlü Un Helvası

Fırında sütlü un helvası. Diğer bir adıyla süt helvası. Bursa'da yaşadığım yıllarda tadına bakma fırsatı bulduğum harika hafif diğer bildiğimiz un helva...
Devamını Oku

Pudra Şekerli Un Helvası

Pudra şekerli un helvası tadının hafif olması ve lezzetli olması sebebiyle tercih edilen helva türleri arasında yer almaktadır. Helva yapmayı ve yemeyi seven...
Devamını Oku

Sütlü Un Helvası

Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinde...
Devamını Oku

Pekmezli Un Helvası

Pekmezli un helvası, yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Canınız tatlı istediğinde her evde bulunan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilir. İsters...
Devamını Oku

Limonlu Un Helvası

Limonlu un helvası, Anadolu'da hemen her evde gerek normal zamanlarda gerekse düğün, cenaze gibi önemli günlerde ikram edilen tarihi çok eskilere dayana...
Devamını Oku

Peynirli Un Helvası

Peynirli Un Helvası İçin Malzemeleri3 su bardağı unYarım su bardağı ceviz250 gram margarin1.5 su bardağı toz şe...
Devamını Oku

Tarçınlı Un Helvası

Çağımızda çalışan kadınların artmasıyla kültürümüze yerleşen yemekler daha pratik ve hazır yapılanlar oluyor. Lakin hiçbirimiz geleneksel yemeklerimizin hiçbir...
Devamını Oku

Fıstıklı Un Helvası

Fıstıklı un helvası, yapılışının kolay olması ve lezzetinin de bir kadar mükemmel olması nedeniyle tercih sebebi olabilir. Özellikle kandil günlerinde s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmezli Un Helvası
Limonlu Un Helvası
Peynirli Un Helvası
Tarçınlı Un Helvası
Fıstıklı Un Helvası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024