Beyaz Un Helvası

Beyaz un helvası; Kastamonu yöresine ait bir helva türü olup Karadeniz yöresinin değişik helva lezzetlerinden bir tanesidir. Özellikle kış aylarında soğuk ve serin olan zamanlarda akşam yemeklerinin üzerine sıcak bir tatlı yemek isteyen kişiler çini oldukça farklı ve kolay yapılabilen bir helva tatlısıdır. Bu helva tatlısının en büyük özelliği ise hepsinin kısa sürede hazırlanabiliyor olmasıdır.
O yüzdende her bayanın hatta erkeklerin bile kolaylıkla yapabileceği bu beyaz un helvasının tarifini sizlere vermek istiyorum. Ayrıca beyaz un helvasının bir diğer bilinen adı da saray helvası'dır. Osmanlı dönemlerinde saraylarda padişah ve ailesine yapılan bir tatlı olmasından ötürü bu ismi almıştır.

Beyaz un helvası malzemeleri

  • Bir paketin dörtte biri kadar Margarin,
  • İki Su Bardağı Un,
  • İki Su Bardağı Pudra Şekeri,
  • Bir Kahve Fincanı Antep Fıstığı,

Beyaz Un Helvası Nasıl Yapılır?


Beyaz un helvası, tatlımızın yapılışına; oda sıcaklığında veya buzdolabı kıvamında olan margarinimizi ve unu kolayca kavurabileceğimiz yayvan bir tava kısık ateşte ocak üzerine alınır. Daha sonra margarin eriyip unu kahverengimsi bir renk alana kadar kavurmaya başlarız. Unun bir tahta kaşık yardımı ile istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam ediniz. Ortalama olarak bu kavrulma işlemi aşağı yukarı yirmi dakika kadar sürer.

Un kavrulduktan sonra ocaktan alınarak bir kenarda bekletilirken içerisine diğer malzememiz pudra şekerini ekleyip karıştırarak tekrar ocak üzerinde kısık ateşe koyunuz.
Yaklaşık olarak 6-7 dakika kadar daha karıştırdıktan sonra pişen karışımımız ocaktan alınarak düz bir zemin üzerine konulur. Beyaz un helvasının kalınlığı yaklaşık olarak altı santim olacak şekilde önceden ayarladığımız tepsiye hepsini dökünüz. Daha sonra bir tahta kaşığın yardımıyla bir güzel düzleştiriniz. Böylelikle helvamız istediğimiz kıvamda olmuş olacaktır. Artık istenilen sertliğe gelen beyaz un helvamızı parçalara ayırma vaktimiz geldi. Dilerseniz baklava şekli büyüklüğünde kareler bir bıçakla yapılabilir ya da cezerye dilimleri boyutunda da ayarlanabilir. Un helvamız istenilen oda sıcaklığına ulaştığında, yani o sıcak hali gittiğinde buzdolabına konularak yaklaşık olarak dört saat kadar beklettikten sonra bir spatula yardımıyla tepsiden çıkartılabilir. Beyaz un helvamızı servise sunarken isteğinize göre üzerine dövülmüş ceviz içi, dövülmüş Antep fıstığı veya dövülmüş fındık parçaları dökerek süsleyebilirsiniz.

Beyaz un helvanızı kolayca dilimlerini ayırıp çıkarmak için dilerseniz normal tepsiler yerine, alüminyum tepsi kullanabilirsiniz. Helvamızdaki en önemli püf noktası ise unu kavururken tencerenin sıcaklığı çok önemlidir. O yüzdende tencere tam olarak ısınmadan un konulmamalıdır. Aksi takdirde istediğiniz kavurma ununu elde edemezsiniz. Bu arada malzemeler sıcak sıcak olarak tepside işlem yapıldığından elleriniz biraz yanabilir. Bu konuda sizleri önceden bilgilendirelim ki daha büyük kazalara sebebiyet vermeyelim. Ayrıca hazırlamış olduğumuz helvamızı, difrizde muhafaza ederek daha sonraki zamanlarda difrizden çıkartıp çözülmesini beklemeden tepsiden alıp, rahatlıkla servis edebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
21.01.2024 12:47:31
Beyaz Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyaz Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beyaz Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, kuğu gibi görünümü olan ve çok lezzetli, zahmetsiz bir tatlıdır. Malzeme listesi çok kısadır. Bu tarifin bütün malzemeleri her evde bul...
Devamını Oku

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, kolay bir tatlıdır. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı balık yemeklerinden sonra tüketilebilir. Çay sofralarına da konulabilir. Ev hanımları...
Devamını Oku

Kakaolu Un Helvası

Kakaolu Un Helvası, çok çabuk pişen ve sunumu yapılabilen bir tatlıdır. Klasik un helvasından tek farkı bu helvanın içerisinde kakao kullanılmış olmasıdır. G...
Devamını Oku

Sert Un Helvası

Sert Un Helvası, için uyulması gereken noktalar. Alışılmışın dışında bir tarif olan ve bayatlama süreci diğerlerine göre uzun olan bu tarifin lezzeti de diğe...
Devamını Oku

Sütsüz Un Helvası

Sütsüz Un Helvası, tam balık menülerine yakışan bir tatlıdır. En kısa zamanda yapılabilen bu tatlının malzemeleri de oldukça basittir. Tarifin malzemeleri he...
Devamını Oku

Tereyağlı Un Helvası

Tereyağlı Un Helvası, kış aylarında sıkça yapılır. Yine bazı yörelerde evde bir kayıp, yani bir ölü olduğunda bu tatlı yapılır ve komşulara akrabalara dağıtı...
Devamını Oku

Yumurtalı Un Helvası

Yumurtalı Un Helvası, pratik bir tatlıdır. 15 dakika gibi bir zamanda hazırlanıp ılık iken servis edilebilir. 5 çay sohbetlerinin yanına tatlı olarak hazırla...
Devamını Oku

İrmikli Un Helvası

İrmikli un helvası, helva sevenlerin çok hoşuna gidecekleri nitelikte olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Özellikle balık yemeklerinin arkasından çok ...
Devamını Oku

Basit Un Helvası

Basit un helvası tarifi ne kadar basit olarak gözükse de lezzetinin ne kadar mükemmel bir noktada olduğunu göreceksiniz. Yapılışı biraz maharet istese d...
Devamını Oku

Kolay Un Helvası

Kolay un helvası herkesin kısa süre içerisinde hazırlayabileceği sıcak veya soğuk isteğe göre her şekilde tüketilebilecek hafif bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya a...
Devamını Oku

Kaymaklı Un Helvası

Kaymaklı Un Helvası, oldukça lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliğinden dolayı asırlar boyunca Türklerin ve Osmanlının vazgeçemediği geleneksel...
Devamını Oku

Tahinli Un Helvası

Tahinli Un Helvası, helva yüzyıllardır Türk mutfağında ve orta doğu ülkeleri mutfaklarında hemen hemen yüzlerce çeşidi olan bir tatlı türüdür. Bu çeşitl...
Devamını Oku

Fırında Sütlü Un Helvası

Fırında sütlü un helvası. Diğer bir adıyla süt helvası. Bursa'da yaşadığım yıllarda tadına bakma fırsatı bulduğum harika hafif diğer bildiğimiz un helva...
Devamını Oku

Pudra Şekerli Un Helvası

Pudra şekerli un helvası tadının hafif olması ve lezzetli olması sebebiyle tercih edilen helva türleri arasında yer almaktadır. Helva yapmayı ve yemeyi seven...
Devamını Oku

Sütlü Un Helvası

Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinde...
Devamını Oku

Pekmezli Un Helvası

Pekmezli un helvası, yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Canınız tatlı istediğinde her evde bulunan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilir. İsters...
Devamını Oku

Limonlu Un Helvası

Limonlu un helvası, Anadolu'da hemen her evde gerek normal zamanlarda gerekse düğün, cenaze gibi önemli günlerde ikram edilen tarihi çok eskilere dayana...
Devamını Oku

Peynirli Un Helvası

Peynirli Un Helvası İçin Malzemeleri3 su bardağı unYarım su bardağı ceviz250 gram margarin1.5 su bardağı toz şe...
Devamını Oku

Tarçınlı Un Helvası

Çağımızda çalışan kadınların artmasıyla kültürümüze yerleşen yemekler daha pratik ve hazır yapılanlar oluyor. Lakin hiçbirimiz geleneksel yemeklerimizin hiçbir...
Devamını Oku

Fıstıklı Un Helvası

Fıstıklı un helvası, yapılışının kolay olması ve lezzetinin de bir kadar mükemmel olması nedeniyle tercih sebebi olabilir. Özellikle kandil günlerinde s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmezli Un Helvası
Limonlu Un Helvası
Peynirli Un Helvası
Tarçınlı Un Helvası
Fıstıklı Un Helvası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024